Opozorilo!

Naši “aktualni” spletni strani odpovedujejo nekateri ključni vitalni organi, za kar se uporabnikom iskreno opravičujemo. Pričujočo spletno stran bomo iz aparatov izklopili v kratkem, ko jo bo nadomestila nova, ažurna, delujoča in sodobnejša spletna stran!

Hvala za razumevanje!

Ekipa Zavoda Projekt Atol

IŠČEMO SODELAVKO/CA

Zavod Projekt Atol išče sodelavko/sodelavca za vodenje administracije in asistenco v kulturni produkciji za polovični delovni čas. Bolj kot izkušnje s področja nas zanimajo suvereni, samoiniciativni in iznajdljivi posamezniki, ki jih še ne poznamo (no, morda smo se že srečali na kakšni razstavi?).

Več o pogojih najdete tu, razpis je odprt do 20. oktobra 2019.

Najavljamo / Poteka

29. februar & 2. in 3. marec 2020
Modul@rnice: Modularna sinteza z Bastl Instruments @ osmo/za, Ljubljana

8. – 29. februar 2020
Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati Branje / Reading Reading @Errant Sound, Rungestraße 20, Berlin 

22. januar – 12. april 2020
Marko Peljhan @ Podobe pokrajine (skupinska razstava), MMKK, Celovec, AT

PRETEKLI DOGODKI:

6. februar 2020
Staš Vrenko in Anže Sekelj: HEX 1.0 @ Festival MENT, Kino Šiška, Ljubljana

4. – 6. februar 2020
Modul@rnice: Synth Library Prague @ Festival MENT, Kino Šiška, Ljubljana

25. januar – 2. februar 2020
Robertina Šebjanič: Sub // Ocean @ MONOM, Berlin

Irene Posch – prestavljeno

Današnja (27.9.2018) predstavitev Irene Posch, na katerem bi morala predstaviti rezultate svojega dela v sklopu umetniške rezidence, žal odpade. O novem datumu vas bomo čim prej obvestili.

Marko Peljhan za Beneški bienale ’19

Komisarka paviljona Republike Slovenije, Zdenka Badovinac, je predala vabilo za zastopanje Republike Slovenije na naslednjem beneškem bienalu umetniku Marku Peljhanu.

Marko Peljhan bo zastopal Slovenijo na 58. beneškem bienalu, mednarodni umetnostni razstavi, ki bo potekala od 11. maja do 24. novembra 2019 in katere umetniški vodja je Ralph Rugoff, direktor londonske Hayward Gallery. Predsednik beneškega bienala Paolo Baratta je ob imenovanju Rugoffa poudaril, da razstava lahko »vzpostavi neposreden stik med obiskovalci in umetniškimi deli, da jih lahko spomin, nepredvidljivo, možne provokacije, novo in drugačno vizualno, umsko in čustveno stimulirajo«.

Marko Peljhan je umetniški vodja Zavoda Projekt Atol, je umetnik in raziskovalec, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo. Njegovi projekti, pobude in sodelovanja se gibljejo po široki krajini, ki sega od ekologije in družbene refleksije do taktičnih medijev, tehnologije, vesoljskih raziskav in geopolitike. Leta 1994 je ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih (med drugim v Benetkah, Gwangjuju, Bruslju, na Manifesti, v Johannesburgu, Carigradu…), na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 kot prvi slovenski umetnik prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt Polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

 

Njegov projekt za 58. beneški bienale bo rezultat večletnega raziskovalnega dela. Kustos predstavitve je Igor Španjol, kustos Moderne galerije za sodobno umetnost. Paviljon Republike Slovenije bo predvidoma v okviru prostora Arsenale,osrednjega razstavišča glavne bienalne razstave.

Predstavitev – Transatlantik

Vabljeni na javno predstavitev projekta TRANSATLANTIK na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v četrtek, 14. decembra ob 20. uri. Predstavitev je najnovejša faza v sklopu unikatnega sodelovanja slovenskih gledaliških umetnikov z eno izmed legend (ameriškega) avantgardnega gledališča Richardom Foremanom. Producent Zavod Projekt Atol je tako v letu 2017 postavil novo performativno strukturo s slovenskimi igralci TRANSATLATIK, ki se po snemanju v New Yorku v letošnjem oktobru v režiji Richarda Foremana in Sophie Haviland predstavlja tudi v Sloveniji.

Med slovenskimi umetniki, ki so dva tedna snemali v New Yorku, so bili tudi študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki bodo predstavili izbrane inserte posnetega materiala, sledil pa bo tudi pogovor z nekaterimi ostalimi udeleženci projekta.

Več o projektu TRANSATLANTIK tu

Josip Klobučar – Bad Taste

Naša in-house založba rx:tx za 9. decembra 2016 najavlja izid plošče Bad Taste hrvaškega beatmakerjem Josipa Klobučarja. Pripravite se na zavoj v psihedelijo, bolj mračne, čudaške in izkrivljene kotičke hiphoperskih instrumentalov. Je projekt mogočnih, odtujenih in nasičenih ambientov. In občudovanja vrednih dinamik. S frenetičnimi ritmičnimi zasuki in redkimi trenutki spokojnosti. Obtežen s konkretnimi zvoki. Material, iz katerega so narejene sanje, tiste nelagodne.

cover

Več na spletni strani rx:tx.

Lenka Đorojević in Matej Stupica – Prejemnika nagrade OHO 2015

Čestitamo Lenki Đorojević in Mateju Stupici, dobitnikoma letišnje nagrade OHO za dela iz serije Nevromat (koprodukcija Zavod Projekt Atol in Ljudmila)

Nagrade OHO vsako leto podeljuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in je ena najpomembnejših slovenskih nagrad namenjena mladim umetnicam in umetnikom do 35. leta

Več na: Nagrada skupine OHO 2015

The Second Meeting

On 7 April 2014, a screening of the “The Second Meeting” documentary at Filmforum festival in Gorizia,” and on 8. April 2014 the Masterclass by Željko Mirković at VSU (Nova) Gorizia.

The American F117 pilot got shot down by the Serbian forces during the NATO bombing of Serbia. The pilot Zelko has Slovenian ancestors and the guy who shot him down, Zoltán Dani, is an ethnic Hungarian. They meet for the second time.

More

Armin Medosch @ Ljudmila’s Digital Dish

We are very glad to be able to announce a lecture on New Tendencies as part of Ljudmila’s Digital Dish on 7.12.2013 at 19h (Ljudmila, Rimska 8, 1000 Ljubljana)

In this talk, New Tendencies (TN) are reconstructed as important precursors of socially engaged media art. This international art movement was formed through a series of exhibitions and related events, starting in 1961 in Zagreb. The talk will show why NT was possible only under the conditions for art provided by the Socialist Federal Republic of Yugoslavia. NT, emerging under the conditions of the peak of the economic boom following the Second World war, were still part of the Modernist paradigm, but already transcended it with their practices. NT provides a looking glass through which to engage with how from inside of the industrial society a paradigm shift to the information society was in preparation. They contributed to that momentum through three key innovations:
– NT created a unique approach to art, by defining it as a continuous process of visual research.
– They created a relational and participatory aesthetics that aimed at overcoming alienation.
– Taking inspiration from some of the most radical ideas of Bauhaus, transmitted via institutions such as College of Design, Ulm, NT contributed to the foundations of so called ‘programmed art’ and created an emerging ‘information aesthetics’.

Armin Medosch has worked as artist, curator and author in media art and network culture since the mid 1980s. He has been founding editor of the award winning international online magazine Telepolis. He has a proven track record from large exhibitions such as Telepolis, Luxemburg 1995; and from collaborative curatorial projects such as Kingdom of Piracy (2001-2006), together with Shu Lea Cheang and Yukiko Shikata; the large-scale international exhibitions Waves (Riga, 2006; Dortmund, 2008); he has edited and written numerous books and articles in German and English. He holds a Ph.D. in Arts and Computational Technology (ACT) awarded by Goldsmiths, University of London. His practice-based doctoral research has dealt with exhibitions as sites of research and the early history of media art in the 1960s and 1970s. He is a regular contributor to Austrian public radio ORF Ö1 in the department of science, culture and education.

btf x rx:tx

Založba rx:tx, ki deluje pod okriljen Zavoda Projekt Atol, se po dveh letih in pol zopet vrača k formi kompilacije, ki pa jo tokrat pripravlja v sodelovanju z zagrebško radijsko oddajo in serijo dogodkov Beat The Future. Na zbirki btf x rx:tx slišimo tako mlajše kot tudi že uveljavljene glasbenike iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Glavno vodilo ljubljanske založbe rx:tx je predstavljanje in podpora glasbenikom iz domačih logov in bližnje soseščine na žanrskem področju med inštrumentalnim hip hop-om ter sodobno klubsko basovsko elektroniko. Ker že nekaj časa opažamo, da si z Beat the Future delimo podobne glasbene preference, smo se odločili za logičen korak k utrditvi sodelovanjain skupaj pripravili novo založniški projekt.

Borja Močnik iz rx:tx in Maja Milić, ki vodi Beat the Future, sta skupaj pripravila izbor 13 novih skladb, ki prihajajo izpod prstov glasbenikov treh delov nekdanje skupne države. Nastala je zbirka z naslovom btf x rx:tx, ki priča o veliki kakovosti in pestrosti glasbene produkcije v regiji in na kateri ob boku že prepoznavnih imen prevladujejo zlasti manj znani in mlajši ustvarjalci.

Kompilacija je izšla 1. avgusta v butični nakladi v posebej oblikovanem in ročno potiskanem ovitku. Kot pri ostalih izdajah založbe, bo btf x rx:tx v nekaj tednih mogoče dobiti tudi v redni digitalni distribuciji prek najpomembnejših mednarodnih platform kot so iTunes, Spotify, JunoDownloads, Emusic, Boomkat in drugih spletnih trgovin, že zdaj pa je celoten album na voljo brezplačno tudi prek Bandcampa oz. spletne strani založbe rx:tx.

CD cover2 720

Wave Farm Artists-in-Residence: SPEKTR Collective

The SPEKTR Collective will be at the residency at the Wave Farm Study Center

THE DARK SPECTRUM follows a series of electromagnetic (EM) spectrum mapping, interception and transmission performance structures, which the SPEKTR collective started exploring in 2004. Their new work in this series will focus on processes of encoding/decoding of the EM spectrum and natural/man made signals. SPEKTR will collectively spend time with a standard suite of tools: HF, VHF, UHF and L-band Receivers and Transmitters software defined radios, home-brew VLF receivers, and ELF probes complimented by software toolkits (COTS and custom coded) to decode, encode and visualize digital signals. Combined with image and audio recording devices and manipulation strategies, the collective will work together to develop new ideas and segments for a new performance focusing on the digital and encoded/encrypted signals domains.

IZŠLO: kompilacija slovenske eksperimentalne glasbe

Na kompilacijo, ki jo je za češko glasbeno revijo His Voice uredil Luka Zagoričnik, se je uvrstila tudi skladba iz albuma iT – Crying Games, ki je izšel pri založbi Zavoda Projekt Atol. Čestitamo Ireni in pozdravljamo celoten izbor! Nekaj več informacij je na voljo tu.

video: Fulgeance – Square

Nedavni izid plošče Step-Thru francoskega mojstra Fuleancea pri hišni založbi rx:tx smo pospremili tudi z videospotom, ki sta ga podpisala Aljaž Košir – Fejzo in Lucijan Kranjc.